16 lis 2013

Leczo warzywne (wege), wersja I

W sumie to leczo czy nie leczo?
Oto jest pytanie :)

Każdy ma inny sposób na leczo :)
U mnie jest to taki śmietnik tego co jest.
Podstawa jest papryka, pomidory, cebula i cukinia.
Reszta - dowolnie.
No i długie, powolne gotowanie.
 


duża ilość

6-7 sporych cebul
10 papryk
10 pomidorów
0,5kg cukinii
10 łodyg selera naciowego
 0,5kg pieczarek
słoiczek przecieru pomidorowego
sól, pieprz
mielona ostra i słodka papryka
mielone chili
2 łyżki oleju rzepakowego

 Cebulę bardzo drobno siekamy. Przekładamy do wysokiego garnka, gdzie wcześniej wlaliśmy olej. Przesmażamy cebulę aż zezłocieje. Dodajemy pokrojona w paski paprykę, dalej smażymy. Następnie dokładamy pokrojony w plasterki seler oraz pieczarki. Na końcu dodajemy pokrojona w półksiężyce cukinię, oraz obrane ze skórki, posiekane pomidory. Zalewamy wszystko szklanka wody. Lekko solimy. Przykrywamy pokrywka i dusimy około godziny na bardzo wolnym ogniu. 

Po tym czasie dodajemy przecier. Doprawiamy wszystko sola, pieprzem, mielonymi paprykami oraz mielonym chili. Dusimy wszystko, zwiększajac lekko płomień pod garnkiem, do czasu aż leczo lekko zgęstnieje a nadmiar płynu odparuje.

Uwaga: konsystencja leczo, czyli ilość pozostałego płynu, najlepiej dobierać według upodobań. My, z mężem, lubimy dość soczyste, więc tego płynu jest więcej.

2 komentarze:

  1. u mnie z leczo jest podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś jadłam bardzo bardzo często takie wege leczo :)) niby śmietnik ale pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...